2000 мюсюлмани окупираха Хала Султан Теке за Рамадан

Драконовски мерки за сигурност

Около две хиляди мюсюлмани влязоха тази сутрин от окупираните за свободните зони, за да отидат на поклонение на Хала Султан Теке, за да отпразнуват Рамадан.

Посещението се състоя след споразумението между Архиепископа на Република Кипър и мюфтията на окупираните територии.

Около 20 автобуса вече са в района на Хала Султан Теке, до соленото езеро в Ларнака, като са взети изключително строги мерки за сигурност, заради скорошните терористични атаки по цял свят на религиозна основа.

От полицията отказаха да дадат достъп на всички желаещи да наблюдават събитието, включително и на представители на медиите.

Това е най-важното място за поклонение на мюсюлманите на Кипър. Много турци масово посещават окупираните райони на Кипър, по време на религиозни празници на поклонение за мюсюлмани.

Вътре в Хала Султан Теке е запазена гробница, която според мюсюлманите, принадлежи на Ум Харам, роднина на пророка Мохамед. Джамията е построена много по-късно след смъртта на святата дама, малко преди 1787. Сегашната джамия се достроява през 1816.

Коя е Ум Харам

Налице е погрешно впечатление, че Ум Харам е свързана или кръстница на пророка Мохамед. Тази погрешна гледна точка на много от старите писатели става заради близките й отношения с Пророка. Някъде дори пише, че е негова сестра.

Мохамед обичал и ценял много Ум Харам, като често посещавал дома й в Мека. Тя е сред първите вярващи в Мохамед и един от хората, помогнали му да избяга от Мека в Медина през 622 година.

Легендата говори, че е починала при случаен инцидент в Кипър. Според една от версиите, жената падайки от муле си чупи врата и умира. Но като цяло, конкретните обстоятелства около смъртта й остават неясни.

Каквото и да се е случило, това място на западния бряг на соленото езеро в Ларнака се смята от мюсюлманите за вечния дом на Ум Харам, което те почитат с цялата си вяра.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*