200 калоферци се готвят за традиционното мъжко хоро

Около 200 калоферци ще се хванат на традиционното мъжко хоро, което ще се извие на Йордановден в студените води на река Тунджа. Това съобщи кметът на града Румен Стоянов, цитиран от Радио „Фокус” – Пловдив.

Ритуалът започва точно 08.00 часа. Хорото ще бъде само на едно място, няма да има разединение, както е било миналата година, когато голяма част от калоферци са спазили традицията в местността „Паниците”.

Градоначалникът призова всички, които ще дойдат, за да се насладят на традицията, да изчакат участниците да спазят обичая на мъжкото хоро и чак тогава да влязат във водата. Калоферци влизат в река Тунжа с гайди, тъпани и българско знаме, като хорото започва с народната песен „Залюбила е Василка два любовника”, разказа Стоянов.

По традиция, след като Богоявленският кръст бъде хвърлен в реката,  той се дава на най-малкия калоферец на хорото. Тази година най-вероятно това ще е 6-годишният Драган Коджейков, посочи кметът. По думите му калоферци не само не се страхуват от студа на Йордановден, но и вярват, че ако има лед във водата, годината ще бъде здрава и добра за хората.

Мъжкото хоро в Калофер се играе вече повече от 100 години, като въпреки трудностите калоферци ревностно са спазвали традицията, обясни Румен Стоянов.

Благодарение на коравите калоферски глави и силната вяра празникът е оцелял, подчерта кметът.

Освен Богоявление, на 6-ти януари в Калофер се отбелязва и годишнината от рождението на Христо Ботев. В 11.00 часа пред мемориалния комплекс на поета-революционер ще бъде поднесен гирлянд на славата.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*