1 октомври – ден на поезията, музиката, архитектите и още много…

Оказва се, че 1-ви октомври е един много специален ден от годината. През 1975 г. Международния съвет по музика към ЮНЕСКО във Франция определя първи октомври за Ден на музиката. Днес той се чества в над 120 страни. Това е ден, който трябва да напомни за мястото на музиката в живота на хората и ролята й за духовното ни извисяване.

muzykaМузиката е универсален и международен език, а според последните проучвания във Великобритания и Финландия децата възприемат по-лесно музиката, отколкото човешката реч. Доказано е също, че колкото повече музика слушат децата, толкова повече се усмихват, а класическата музика има уникално въздействие върху емоционалното и интелектуално развитие на бебетата. Може би не случайно за Ден на музиката е избрана тази дата, на която църквата чества паметта на двама изключителни църковни песнописци – Св. Йоан Кукузел и Св. Роман Сладкопевец. През 1980 г., по повод 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел, денят 1 октомври е обявен и за Празник на българските певци и музиканти.

Първи октомври се отбелязва и като Международен ден на възрастните хора. Празникът е учреден с решение на Общото събрание на ООН през 1990 година. Целта е да се повиши вниманието към проблемите на възрастните хора и да се отдаде почит към техния принос за обществото.

На 1 октомври се чества и Световният ден на архитектурата.

45_bigПърви октомври е и българският ден на поезията, празник на Академията на Министерство на вътрешните работи, ден на Застрахователя, професионален празник на зенитно-ракетните войски.

В Япония пък, денят е Национален празник на кафето.

Ние ще посветим утрешния ден на поезията и музиката с една прекрасна поетична страница, дар от писателя Георги Николов от България, подготвена специално за този ден и за читателите на „Българският Вестник” в Кипър.

Изберете си който и да е от всички празници в този специален ден и празнувайте, радвайте се на красивите неща в живота! Честит празник!

https://www.youtube.com/watch?v=U6DBFtpkJI4

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*