1 ноември – Ден на народните Будители

Една от най-светлите дати в българския календар е 1 ноември. На този ден българският народ празнува Деня на народните будители. Това е празникът, когато почитаме паметта на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух.

narodni buditeli

В националния ни пантеон влизат много заслужили българи, оставили ярка следа в нашите съдбини, държавност и духовност, в борбите за църковна и национална независимост, просветни и обществени дейци, класици в литературата и изкуствата.

За първи път Денят на будителите  се чества  през 1909 година в Пловдив, а по-късно и из цялата страна.
Едни от най-известните народни будители са  Св.Св. Кирил и Методий, Св. Иван Рилски, Григорий Цамблак,  Владислав Граматик, Паисий  Хилендарски, Неофит Бозвели, Неофит, Рилски, Иван Селимински,  двамата братя Димитър и Константин Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Петър Берон, Васил Априлов,  Иван Вазов и още  много, много известни българи.

Но в никакъв случай не бива да забравяме съвременните радетели на тяхното дело. Техните имена са безчет.

Днес в Кипър има десет български училища и прекрасни български учители. Има поети и писатели, журналисти и артисти, композитори и творци. Благодарение на техния труд българщината на този малък остров няма да угасне, а ще се развива и обогатява. Благодарение на техния труд и слово!
Да е честит празникът на всички българи!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*