1-ви октомври – празник на мнозина

От Световен ден на музиката, през Ден на възрастните хора, Ден на архитектите, Ден на вегетарианците до първи учебен ден за студентите –1-ви  октомври е празник на мнозина

Освен всичко изброено до тук, 1 октомври е още Световен ден за борба с хепатита.

Църквата чества празника Покров Богородичен.

Денят на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, е учреден през 1977 г. с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

Международният ден на музиката пък се отбелязва за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за

празник на българските музиканти и певци.

Освен това 1 октомври е Международният ден на възрастните хора.

Чества се и Световният ден на архитектурата.

Не на последно място всяка година на 1 октомври се чества Покров Богородичен. В повечето славянски езици думата “покров” означава едновременно “покривало” и “защита”.

Празникът възникнал през X в., за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х в., в края на живота на св. Андрей Юродиви. Празникът се чества само в славянските страни – вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*