Честит 3-ти март

Календар на честванията в Кипър

стихотворения-за-3-мартДнес – 3 март, празнуваме Деня на Освобождението на България от османско владичество, след като на тази дата през 1878 г. в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя.

С него се слага край на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./ и се създава отново българската държава след близо 500-годишно османско владичество.

***

С официални чествания и тържества в цялата страна българите ще отбележат Националния празник.

Основните празненства ще бъдат в столицата София, а чествания във всички градове в страната вече започнаха. Музеите отварят широко вратите си днес обявяват вход свободен за всички посетители в почивния празничен ден.

НВИМ дори ще покаже най-голямата светиня на българското освобождение – оригинала на Самарското знаме. Историческия връх Шипка най-българският паметник от ранни зори посреща хиляди родни патриоти, които отдават почит пред подвига и саможертвата на героите на Шипка.

***

Българите в Кипър също ще отбележим достойно Националния празник на България с различни инициативи и събития.

Тази вечер в балната зала на х-л Хилтън посланикът на РБългария в Кипър Н.Пр.Христо Георгиев и почетният консул на България в Кипър г-н Вакис Луизо дават прием, на който са поканени кипърски политици, дипломати, кипърци завършили в България, видни българи и общественици.

Утре, 4-ти март в Никозия, Съюзът на българите в Кипър организира Празничен концерт с български и кипърски изпълнители и участието на деца от българските училища. Събитието ще се проведе в Галерия Хараламбус от 19:00 часа на адрес: гр. Никозия, Палориотиса, ул. Егеос 7, а входът е свободен.

На 5-ти март от 13:00ч. в българското училище „Народни будители” в Паралимни ще се проведе открит урок по история на тема „Освобождението на България от османско иго”. Отправят покана към всички сънародници в района да присъстват на събитието.

На 6-ти март от 16:30 ч. Българско училище в гр. Пафос ви кани на тържествено честване на 3-ти март под надслов „Хвърляй съчки в огъня, историйо!“ по стихове на Ивелина Радионова и специалното участие на Ансамбъл за народни танци „Българи“ – гр. Ларнака. В тържеството е включен и драматичния етюд “Райна княгиня“. Събитието ще се проведе в сградата на училището.

На 5 и 13-ти март в Българското училище „Д-р П.Берон” в Ларнака ще се проведе открит урок по история на тема „Освобождението”, а на 13-ти март (Сирни Заговезни) децата ще пресъздадат българските обичаи и традиции под формата на игри и състезания. Начало 11:00часа.

На 6-ти март в Българското училище “В.Левски” в Дали  ще се проведе открит урок по родолюбие под надслов “С България в сърцето” от 10:00 часа в Алфа Димотико Дали.

На 6-ти март от 16:00ч. в залата на ПЕО в Никозия ще се проведе тържествен мартенски концерт на децата от българското училище Н.Й.Вапцаров”, на който всички сте поканени.

Treti-mart-2Трети  март!  Преславен  ден!

Празник  скъп  на  свободата!

Нека  погледи  сведем

и  целунем  знамената.

Стари  бойни  знамена

на  хайдушките  дружини,

водили  са  не  една

битка  в  робските  години.

Днес,  стаили  огнен  дъх,

път  поемат  знамената

към  най-българския  връх,

Шипка  –  Връх  на  Свободата!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

2 коментара

  1. Честит празник на всички българи! Господ и ние да пазим България!
    Простете че се намесвам така, но моля поне на този свят за всички българи ден, да не се делим и да сме обединени.
    Забележката ми е, че всички училища на острова са опоменати със съответното име, а за мероприятието на 4’ти март няма такава конкретика. Все пак в Никозия са две училища. За кое става въпрос? И не знам как, но е пропуснат празника, който организират децата от у-ще “Никола Вапцаров” в Никозия на 6’ти март, отново като своего рода празник за децата по случай 3’ти март. Да обичаме еднакво България!
    Благодаря предварително!
    От един родител на дете от това училище.

  2. Уважаема г-жо Кунева,
    Със сигурност събитията през март ще бъдат повече от упоменатото тук. Събитието на 4-ти март се организира от СБК и децата, които ще участват не са само от едно училище.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*