Църквата чества Сретение Господне, народът празнува Петльовден

Православната църква чества днес Сретение Господне, народът ни празнува Петльовден. За имен ден черпят Радост, Радостина, Драго, Драгомир, Ралин, Ванеса, Радина, Радослава и Радослав

петелВторият ден след Трифон Зарезан, българите наричат Петльов ден и по своя характер това е мъжки ден. Старите хора разправят, че този ден се почита, защото, още когато цар Ирод избивал младенците в търсене на новия цар. Една майка, за да запази рожбата си, накървила всички съседски порти с отрязаната глава на петле, като объркала нишана на войниците и спасила момченцето си. После тази легенда народът ни нагодил към еничарските золуми, но празникът останал и до днес.

Народът ни и българският фолклор разказват, че в мрачните години на турското робство, еничарите събирали „кръвен данък”. Те ходели по къщите и насила отнемали мъжките рожби от родителите им. За да се знае в коя къща има момчета, те бележели вратите с кръв. За да скрие детето си, една майка заклала петел и с кръвта му напръскала пруста, портичката и оградата пред дома си. Когато еничарите пристигнали, видели кървавите следи и се убедили, че преди тях вече е минала друга потеря. Така майката успяла да спаси сина си. Всъщност е било практика българските семейства да маркират с кръв входните си врати, за да заблудят еничарите, че от техните къщи вече са взети момчета за попълване на войските на османската империя.
sretenie

На този ден Българската православна църква празнува Сретение Господне
Това е един от четирите празника; посветени на Божията майка. Четиридесет дни след раждането на Господа Иисуса Христа света Дева Мария донесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно пред Бога. Това било установено за спомен от избавянето на израилските първородни от смъртта, която поразила всички египетски първородни от човек до добитък (Изход 12:29).

Смята се, че Богородица закриля бременните жени, майките, раждаемостта и семейството.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*