Цените на плодовете и зеленчуците растат в жегите

Заради сухото лято и рекордните екстремни горещини, островът има проблеми с реколтата. В резултат на това цените на селскостопанските продукти растат.

Растенията, засадени на открито, бяха първите засегнати. Те буквално изсъхват по нивите и градините. 

Реколтата от черноокия боб, или “луви”, които кипърците обичат да готвят, е особено силно засегната. Продуктът е почти невъзможен за намиране в продажба, а цената за килограм е достигнала 4,5 евро.

Поскъпват и доматите – средната цена е 3,2 евро за килограм, както и полските краставици – по 2,85 евро за килограм. Цените на зелето и карфиола също се повишиха до 2 евро.

Районите между селата Дефтера и Псимолофу и района на Акаки бяха особено засегнати. Фермерите са поливали посевите си, но  според тях самата почва е гореща. Температурата на земята уврежда нежните млади издънки.

Други засегнати полски култури включват лукът и дините. Самите фермери се опитват да засадят отново растенията, за да получат поне някаква реколта, когато топлината се оттегли малко до края на лятото.

Горещата вълна това лято нанесе огромни щети и на лозята. Винопроизводителите вече изчисляват загубите от провалената тазгодишна реколта. Това ще се отрази както на количеството грозде в продажба, така и на качеството на виното. 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*