Филмът „БЪЛГАРСКА РАПСОДИЯ” – Химн за първата любов по време на война  

posterНа 20 април в киноцентъра на Университета Никозия бе излъчена първата съвместна продукция между български и израелски кинематографи и открита изложба, посветена на 70 годишнината от спасяването на българските евреи

Посланикът на РБългария в Кипър г-н Христо Георгиев се обърна към своя израелски колега, десетки дипломати и гостите от България и Кипър с думите:

„Уважаеми колега Харари, посланик на държавата Израел,

Уважаеми г-н Ничев, режисьор на филма „Българска рапсодия”, уважаема г-жа Ничева,

Уважаеми гости на прожекцията на българо-израелския филм,

Дами и господа,

Най-напред искам да благодаря на посланик Харари за съгласието да организираме заедно това културно събитие. Историята, както и настоящето, свързват народите на България и Израел и паметта за върховите моменти на тези връзки ще бъде вечно жива.

Няма да преразказвам филма. Искам само да кажа, че това е дълбоко хуманна история за мрачни страници в човешката история, които никога не трябва да се повтарят, и в които българският народ се оказа на висотата на най-високите цивилизационни ценности, спасявайки своите евреи от депортиране. Този акт е забележително събитие, показващо човечността и толерантността на българския народ, както и волята му за справедливост.

За съжаление, България е била в ситуация, когато не е могла да предотврати депортацията на евреите от съседните DSC_0622територии, намиращи се под германска юрисдикция.

Днес ние дълбоко скърбим за всички жертви на Холокоста, за всеки един от депортираните евреи в окупираните от Хитлер територии и изразяваме дълбока си почит към тяхната памет.

Режисьорът на филма г-н Ничев, е готов да отговори след прожекцията на всеки въпрос от аудиторията.

Най-накрая искам да благодаря на нашите любезни домакини – Университета на Никозия и на двете дами – Елиза Босио и Галина Константинидес – за оказаната помощ и подкрепа за представянето на филма.”

За филма „Българска Рапсодия” на режисьора Иван Ничев

1Дълбоко човешка история за приятелството и първата любов по време на война. В основата си филмът е разказ за любовния „триъгълник” между трима 17-годишни младежи. Мони е еврейско момче, живеещо в София, Жожо е неговият български приятел, а Шели е флиртуващата с двамата младежи еврейска девойка, живееща в Кавала.

България е единствената страна в Европа, която се противопостави на заповедта на Хитлер за депортация на българските евреи и така спаси живота на 49 хиляди свои граждани. В същото време България не е в състояние и няма предпоставки да спаси и живота на 11 хиляди евреи в съседните територии, които бидейки под германска юрисдикция са депортирани.

2Мони (Кристиян Макаров) е млад българин от еврейски произход. Войната е в разгара си, а Третият райх задължава всичките си съюзници да предадат евреите по своите земи. Въпреки тези събития, тийнейджърът Мони се интересува повече от уроците и първите целувки.

Приятелят му Жожо (Стефан Попов) е неизменно с него и му помага в свалките. Когато семейството на Мони отива в Кавала, за да търси съпруг за сестра му, той се запознава с Шели (Анжела Недялкова). Тя е красиво 17-годишно момиче, което бързо превзема срамежливото сърце на Мони. Скоро обаче тя вижда Жожо и тригълникът между тримата тийнейджъри се заплита, а приятелството им е поставено на изпитание, както от любовните вълнения, така и от жестокостта на времето.

5Шели трябва да премине през софийската гара с ешелон депортирани евреи от съседните територии. Мони се опитва да я следва, но влакът вече е потеглил към дунавско пристанище, а оттам към Виена и лагерите на смъртта…

… Шели намира смърта си в лагер в Полша, Мони заминава за Израел и още е жив, но така и не се оженва, оставайки верен на първата си Любов, Жожо прави музикална кариера в Щатите…

Романтичната история е създадена по действителен случай, а част от прототипите на героите са живи и до днес. Филмът е заснет изцяло в България, монтажът и постпродукцията са осъществени в Израел.

Във филма участват именити български актьори – Татяна Лолова, Васил 4Михайлов, Димитър Рачков, Стефка Берова, Георги Мамалев, Ернестина Шинова и млади дарования като Анжела Недялкова в ролята на Шели, Кристиян Макаров (Мони), Стефан Попов (Жожо) и други.

В края на прожекцията, тишината, обгърнала гостите избухна от бурни аплодисменти, сълзи, сведени погледи…

След излъчването на филма, режисьорът Иван Ничев (завършил филмовата академия в Лодз, Полша, ученик на Анджей Вайда. Професор в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, член на Европейската Филмова академия) отговори на въпроси от публиката. С особено вълнение разказа за процеса при заснемане и монтиране на филма и неговото представяне пред света.

3Филмът е българското предложение за участие в американските академични награди в категорията “Чуждоезичен филм” за 2014-та.

Лентата е в контекста на едно от най-трудните времена в човешката история – време, в което властва контрастът между омразата и любовта.

Продуценти са Несим Леви (България), Моше и Леон Едри (Израел), Шао Шерцер (Израел), оператор е Ади Райс (Израел), сценаристи – Юри Дачев, Иван Ничев, Татяна Гранитова-Ничева и Жан Пиер Магро, монтажът е дело на Татяна Богданова и Итцик Цхаек, музиката е на композитора Стефан Димитров, художник – Роси Бакева.

Благодарим!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*