Съдбата на стария стадион в Никозия

Старият стадион в центъра на Никозия е прашен паркинг вече четвърт век

След 25 години, жителите на Никозия все още чакат да видят какво ще се случи със стария стадион в центъра на столицата. Той се е превърнал в прашен паркинг от 1991 г. насам, когато асоциацията по гимнастика го отстъпи на правителството.

„През всичките тези години той е прашен паркинг, а през зимата се пълни с вода“, каза Анди Теофилакту от гражданското движение с нестопанска цел Urban Cyprus.

Старият стадион е построен през 1902 г. с капацитет от 12,000 души. Той е бил използван до началото на 1990-те години, докато по-късно се построява новия стадион извън Никозия.

Обратно през 2008 г., членовете на обществото са участвали в първия по рода си общински референдум, за да гласуват за това какво биха искали да има на мястото на стария стадион. Според резултатите, жители искат отворени зелени площи с няколко сгради и лесен достъп до пешеходците, вместо на автомобили. „Една година по-късно, вътрешното министерството е трябвало да има технико-икономическо проучване и инженерни проекти за оценката на разходите за строителство и да продължат с тръжната процедура от страна на инвеститора, коментират от Urban Cyprus. „Но нищо подобно не се случва. Архитектурните планове, които струват много хиляди евро събират паяжини в чекмеджетата на вътрешното министерство в момент, когато се предполага, че правителството насърчава развитието.

Скоро обаче ще има развръзка по случая. Тази седмица кметът заяви пред репортери, че е поискал от вътрешното министерство разрешение за управление на стадиона, с цел да го превърне в парк с подземен паркинг.

Среща със заинтересованите страни, включително потенциални инвеститори, министър на вътрешните работи и кмета ще се състои в края на следващата седмица. Източници са уверени, че ще бъде постигнато споразумение с общината по време на срещата.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*