Съвети за оцеляване при терористично нападение

Поканихме ги в Европа, пуснахме ги в дома си и сега, за да не ни гръмнат, ще викаме “Аллах акбар”

В третия ден от безпрецедентните мерки за сигурност, свързани с непосредствена възможност за терористичен удар в Брюксел, белгийските медии разпространяват съвети за оцеляване при атентат. А градът заприлича на военна база.

БрюкселЕксперти в областта на сигурността съветват още в първите секунди на нападение с безразборна стрелба хората да залегнат и да се престорят на умрели.

Отбелязва се, че рядко терористите довършват с контролен изстрел падналите на земята. Препоръчва се да се изчака момент за бягство, в който нападателите презареждат оръжията си.

Когато се чуят изстрели, най-добрият изход е бягството, но ако това е невъзможно, добре е хората да се скрият и непременно да включат телефоните си на тих режим.

В случай, че оръжието е насочено право в някого, спасение може да бъде той да изрече “Аллах акбар”.

Отчита се, че при атентатите от 13 ноември в Париж някои от хората са били пожалени от терористите благодарение точно на този израз, използван навреме.

брюксел 2Съпротивата за обезвреждане на нападателите също е възможност, но в момент, когато те са разсеяни или се затруднят с оръжията си.

Даден е пример с предотвратения атентат във влака по линията Амстердам-Париж от август, когато пътници (военни от армията на САЩ в отпуск) успяха да обезвредят нападателя, докато той опитваше да презареди засеклия си автомат.

Междувременно стана ясно, че днес Брюксел остава блокиран от множеството мерки, предприети заради опасенията за възможни едновременни атентати.

Повечето от държавните и общинските служби не работят, включително гишетата за приемане на молби за убежище от мигрантите, а също детските градини, училищата и университетите.

Повечето големи магазини остават затворени, а съветът към гражданите е да избират малки квартални бакалии да пазаруват храна.

Метрото остава затворено, а някои от шофьорите на градския транспорт отказват да работят и твърдят, че се чувстват застрашени.

Повечето от служителите в НАТО и институциите на ЕС днес са посъветвани да работят от домовете си. Улиците в града са почти напълно обезлюдени.

Очаква се по-късно днес властите да съобщят нова оценка за степента на опасност. Засега Брюксел е в най-висока степен на тревога, а снощи бе повишена до предпоследна степен готовността за защита на Съвета на ЕС.

Източник: БТА    

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*