Студентите с поглед напред

По-голямата част от кипърските студенти все още учат в Кипър, Гърция и Великобритания, но има все повече и повече възможности за избор на образование в други страни.

„Като цяло, университетите в Обединеното кралство са все още най-известните, но това се променя”, каза Андонис Американос, президент на Кипърската консултантска асоциация за образованието по света. „Например в Литва има много добър медицински университет. Така с течение на времето и достъпа до информация ситуацията в образователния сектор се променя”.

Кьолнски университет
Кьолнски университет, Германия

Американос вярва, че Великобритания все още е предпочитана дестинация заради студентските заемите, които са на разположение, а вече са налице също кредити за следдипломно обучение в допълнение към бакалавърската степен. В допълнение, той посочи, че „младите хора са все по-отворени за обучение в други страни, отколкото преди, защото цената на таксите, а и живота там е много по-евтин от тези във Великобритания, а образованието е на много добро ниво”.  „Някои от тези нови европейски дестинации, които предлагат качествено образованието, а таксите са много по-достъпни, са Чехия, България, Унгария, Германия, Холандия, Швеция и Финландия, като повечето от тях предлагат и програми за обучение на английски език”, каза той.

Печ, Унгария
Печ, Унгария

Например, Прага е една от най-красивите европейски столици, а и с централното си разположение студентите могат да пътуват из цяла Европа. Тя предлага качествено образование на  добри цени, особено в сравнение с Великобритания. Могат да се намерят програми, които са акредитирани от Великобритания и САЩ.

Сорбоната, Париж
Сорбоната, Париж

Консултантските служби от Никозия Eurostudies предлагат избор на медицински училища в 23 страни. Най-високата концентрация на университети с английски като език на преподаване е в Дания, където 38 на сто от университетските програми се състоят от английски преподавани курсове. В Холандия е 30 на сто, в Швеция 24 на сто, а във Финландия 23 на сто, според проучване.

The Charles University
Университет Карла в Прага

Делът на курсове в Германия на английски език е малко под шест процента от общите програми на разположение. Във Франция и Италия процентът е още по-малък.

Холандия, Технически университет

Макар че има ограничен брой програми на английски език във Франция, съществува и възможността за изучаването на чужди езици и френски паралелно, защото той е и езикът на много международни организации в ЕС и ООН. Във Франция студентите от всички страни имат същите ползи, като подпомагане например за жилище и здравно осигуряване.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*