Служителите от хотелите ще започнат стачка от петък

Сдружението на хотелските работници заявиха в сряда, че ще предприемат стачни действия, ако бъде отказано да се върнат условията на заплащане от преди кризата, след като колективния трудов договор е изтекъл през декември 2015г. Ще бъде проведена среща, на която ще се вземе решение в кои хотели, в кой ден и по кое време ще започнат стачните действия, каза Милтос Милтиаду генерален секретар на поделението на СЕК, отговарящ за хотелите. „Нашето споразумение беше в сила до 31 декември 2015 г., след това е предвидено връщане към състоянието преди 2013 г.”

Милтиаду каза, че служителите са се съгласили преди три години заплатите им да бъдат съкратени с 15% в сравнение с това, което са получавали от 2012г. В същото време  работодателите прибягват до наемането на персонал с лични договори. Той добави, че стачните действия, които се очаква да започнат в петък, ще се отразят и на хотели, които не прилагат споразуменията по Колективния трудов договор. Той добави, че ако хотелиерската индустрия, вторият по големина работодател в Кипър, е съгласен с условията на синдикатите, то въздействието върху заетостта ще бъде положително, като например преминаването от шестдневна работна седмица в петдневна, така хотелите ще наемат повече персонал.

През 2014г. в туристическия сектор, който включва хотели и ресторанти, работят около 36,339 работници, 1.6 на сто повече в сравнение с 2013г. Броят на туристите нарасна с 8.9% през 2015 г. което почти 2,7 милиона туристи, най-високият брой досега.

Служител на Асоциацията на кипърските туристически предприятия, коментира, че „ако колективен трудов договор изтече, то не означава, че ние ще се върнем към предишното положение автоматично. Те ще са съгласни ли на обратния вариант.”

Той добави, че вероятно стачката ще засегне до 30 хотела главно в Никозия, Лимасол и Пафос, които оперират през цялата година и чиито служители са наети, съгласно условията на колективните трудови договори. Това са предимно хотели приемащи гости по бизнес въпроси и спортни отбори. А стачката би означавало, че „мениджърите на хотелите ще трябва да вършат работата на служителите си, което включва почистване, приготвяне на храни и други дейности, от което ще пострада самото обслужване”.

Кипър има силно синдикално движение, постигнало в дългогодишната си история и битки с работодателите много ползи за работниците. Призоваваме българите в Кипър, работещи в хотелиерския бранш да се присъединят и подкрепят протестните действия. Стачката е за всички, ползите ще бъдат за всички. Единството в тази битка ще реши и победата.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*