Скоро ще има резултати относно транспортирането на газ от Кипър за Египет

Резултатите от проучването за транспортирането на природен газ от участъка Aphrodite от Кипър в Египет се очаква да бъдат готови в рамките на следващите няколко дни, според енергийния министър Йоргос Лаккотрипис.

Проучването, което започна преди около два месеца ще определи техническите и финансови елементи на инсталиране на тръбопровод за природен газ от находището Aphrodite (блок 12) до бреговете на Египет, както за домашна консумация или за други пазари, каза той.

Cyprus-map-460x250Проучването се осъществява от Националната компания за въглеводороди на Кипър (CNHC) и EGAS Египет.

Следващата стъпка ще бъде създаване на търговски споразумения, които в момента са “в процес на договаряне” за участък 12 между CNHC и EGAS.

В края на 2011 г., базирана в САЩ Noble Energy обяви приблизителната оценка на брутните ресурси на 5 трилиона кубични фута газ за участък 12 (Афродита).

В следващите няколко месеца ще има взети решения, добави той.

Продажната цена все още не е обсъждана.

Преди по-малко от две седмици, египетски медии съобщиха, че Египет е завършил предпроектно проучване на данни за внос на природен газ от Кипър и резултатите са били прегледани от EGAS.

Председателят на EGAS – Халид Абдул-Бади каза за вестник Al-Босра, че количествата, които ще бъдат внесени са приблизително 700 MCF газ, и се очаква да се започне през 2018 година.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*