Свалиха имунитетите на Сидеров и Чуколов

И двата имунитета паднаха с голямо мнозинство

Народното събрание одобри свалянето на имунитетите на Волен Сидеров и на Десислав Чуколов.

За сваляне на имунитета на Сидеов гласуваха 144 депутати, против бяха 11, един се въздържа.

За сваляне на имунитета на Чуколов, гласуваха 148 депутати, 11 бяха против, нямаше въздържали се.

Причината за решението на народните представители беше среднощната акция на двамата депутати от „Атака“ в магазинчето на улица „Раковски“. След случая главният прокурор Сотир Цацаров поиска на 12 октомври разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу двамата за хулигански прояви.

Преди два дни временна парламентарна комисия реши, че депутатската защита на двамата може да бъде свалена.

Преди гласуването Сидеров заяви от парламентарната трибуна:

 „Исках да обясня на комисията порочността на искането на главния прокурор за сваляне на имунитета ми и този на Десислав Чуколов, което се базира на фалшива експертиза, но тя пресече с думите: ние не сме съд“.

„Днес ще гласувате свалянето на имунитета ми и на колегата Чуколов за нещо, което предстои да бъде изяснявано”, подчерта Сидеров. „Мога да кажа, че днес е много хубав ден за българската наркомафия, тъй като със свалянето на имунитета ни тя ни нанася тежък удар с тежката ръка на държавната машина с участие на прокуратура, МВР, правителство и парламент, заради факта, че посочихме как в центъра на София се продават свободно наркотици. Полицията това не го преследва, напротив, закриля го. Това беше доказано и показано в ТВ Алфа. Знам, че в тази зала има хора, които имат лична трагедия, защото децата им са наркозависими. Другата голяма трагедия е, че в България близо 1 млн. души са наркозависими“, заяви Сидеров.

Днешното решение на НС, според Волен Сидеров, показвало, че  целият парламент работи под някакъв натиск и трябва да се изясни под чий. Това е много опасно, тревожно, защото, както казах, днес е Сидеров, утре – Каракачанов, Симеонов, може би Кънев – според това кой е в отбора на властта и кой не е, предупреди още лидерът на „Атака“.

Той повтори тезата си, че прокуратурата е подала документ с невярно съдържание в НС, въз основа на който парламентът е взел и решението днес.

Сидеров-НАТФИЗЛидерът на „Атака“ обясни и какво е търсел в НАТФИЗ в нощта след първия тур на изборите – заради нахлуването му там главният прокурор поиска от Народното събрание разрешение за задържане на Сидеров и Чуколов за извършено хулиганство и принуда. НС ще гласува по това искане следващата седмица, защото все още не е изтекъл 14-дневният срок, в който Сидеров може сам да се откаже от имунитета си.

Имахме сигнал срещу актьор, свързан с НАТФИЗ, и няколко дни МВР не движеше нищо по него, каза той. Сидеров уточни, че въпросният актьор, за когото са отишли да търсят информация в театралната академия, се казва Анатолий, но не може да си спомни фамилията. В партията обаче имали негова снимка. Това лице нападна наш екип, искахме информация за него, подадохме сигнал в Първо районно, но няколко дни никой не движеше нищо. Ако това е нарушение на закона, нека да отговарям за такова нарушение на закона, каза Сидеров.

Той препоръча на медиите да не повтарят повече „лъжата, че няма право да влиза в НАТФИЗ“.

Лидерът на партията обясни още, че не е излязъл навън от сградата на НАТФИЗ, защото имало около 200 души, които искали да го линчуват и полицаите по никакъв начин не са го охранявали. По думите на Сидеров, голяма част били протестери от 2013 г, от „Протестна мрежа“.

siderov-chukolovАко решат да ме задържат в НС, могат да го направят и тук – това е решение вече на прокуратурата, заяви Сидеров веднага след гласуването. Аз имам възможност да се защитавам, но много българи са безсилни пред съдебната система. Така че нека моят случай да послужи за реформа в съдебната система и да се види как работи прокуратурата, съдебната система – да се обърне внимание на имунитета на магистратите, каза Сидеров.

Другата седмица очаквам в зала да гласуват и по другото решение за задържането ми под стража, сигурен съм в това. За такова деяние, за което съм уличен, но не е доказано още, не се полага задържане под стража. Би трябвало да попитате главния прокурор защо иска такава тежка мярка и то постфактум, без да има опасност да се укривам, посочи Сидеров.

Източник: БГНЕС    

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*