Рязко увеличение на броя на ухапаните от змии в Пафос

Четири случая на отровни ухапвания от змии са записани в болницата в Пафос в последните няколко дни, съобщиха от болницата.

Спирос Георгиу, управител на многопрофилната болница във Пафос, съобщи, че пациентите са били от различни области на Пафос и за щастие нито един от ухапванията не е било животозастрашаващо. Андреас Евравис от Зелената партия призова за повишено внимание и каза, че девет са видовете змии, които обитават Кипър, като три вида от тях са отровни.

змиитеНито една от общините в Пафос, обаче не предлагат услуга за безопасно премахване на змии от имоти или ако човек се натъкне на тях, а така нареченият вид „тъп нос” пепелянка е защитен вид и е незаконно да се убива.

От херпетологично дружество на Кипър (HSC) напомнят, че най-важното е да не се дразни змията и при ходене в провинцията да се избягва вървенето през високи треви или храсти, освен ако не сме облечени с дебели кожени или гумени ботуши. “Добре е да се носи пръчка за преместване на растителността. Хората трябва да бъдат много внимателни при изкачване на скали или дървета и да се избягват извори, езера или застояла вода, особено ако тя е заобиколена от гъста растителност, където змиите могат лесно да се скрият.

Никога не се опитвайте да изсмучете отровата с устата, а се обадете веднага за помощ. Раната трябва да се измие със сапун и чиста вода и ухапаната област трябва да се държи под нивото на сърцето. Пострадалият трябва незабавно да бъде приет в най-близкия медицински център”.
За повече информация посетете сайта на херпетологично дружество в Кипър (HSC) www.hscyprus.org

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*