Ръст на кипърската икономика за първи път от средата на 2011 г.

Кипърската икономика отбеляза растеж за първи път от средата на 2011 г. показват данни за първите три месеца на тази година, като увеличението е с 1.5%.

На годишна база, икономическо производство е нараснало с 0.2% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2014 г., когато икономиката се сви с 1,8%.

Кипър премина повече от половината период на тригодишна икономическа реформа, договорен с Европейския съюз и Международния валутен фонд в замяна на 10 милиарда евро (11 милиарда щатски долара) спасителен план през 2013 г. Приключването на програмата е в началото на 2016 г.

Икономическа прогноза на Европейската комисия, издадена през пролетта, прогнозира през май икономиката на Кипър ще се свие с 0,5% за 2015 г. преди да се върне към ръст от 1,4% през следващата година.

На тримесечна база брутния вътрешен продукт (БВП) за януари-март е бил по-нисък от ръста от 1,6%, който сочи отделът по статистика през май, но на годишна база стойностите остават същите.

Растежът през първото тримесечие на 2015 г. се фокусира върху търговията, хотелиерската индустрия и професионалните услуги, казаха от отдела по статистика. Производството и строителството са се свили.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*