Религиозни лидери в Кипър осъждат проявите на насилие и тероризъм

Петимата основни религиозни лидери на Кипър пуснаха съвместно изявление, осъждащо всички форми на тероризъм и насилие в Кипър, региона и света. Съобщението бе издадено от Службата по религиозни въпроси и съвместно подписано от архиепископ Хрисостомос II, мюфтия Талип Аталай, Арменския архиепископ Нарег, Кардинал Сфеир, Маронитски Патриарх на Андиохия и на целия Изток и Латинския представител преподобния отец Йежи Край.

За втори път лидерите на петте основни религиозни общности в Кипър издават съвместно комюнике. Първият път е през февруари 2014г. относно мирния процес в Кипър и възобновяването на преговорите.

В изявлението на религиозните водачи се споменава: „Категорично осъждаме всички форми на насилие срещу невинни, цивилни граждани. Не на войната, не на терористичните актове, жестокости или насилствени нападения срещу невинни хора и нищо от това не може да бъде оправдано в името на всемогъщия Бог, или която и да е религия. Войната ражда война. Насилието ражда насилие. Всички хора с добра воля, трябва да живеят заедно, да се уважават, подкрепят и грижат един за друг. Насилието в името на Бога е насилие срещу себе си и религията си”.

Религиозните водачи, потвърждават „убеждението ни, че няма бъдеще без толерантност, уважение и мирно съвместно съществуване. С нашите различни идентичности трябва да сме заедно като едно човешко семейство. Ние имаме отговорността да проповядваме, да действаме и да покажем, че трябва да се уважава човешкия живот с неговите достойнства, което е по-силно от злите актове на терор и извращение на религията”.
Пълният текст на Декларацията може да бъде намерена на интернет страницата на всяка религиозна общност.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*