Първи Фолклорен Фестивал Лимасол 2016

Събитието, за което дълго ще говорим

На пети юни в Амфитеатъра на крайбрежния парк „Молос” се проведе първият Фолклорен Фестивал – Лимасол 2016 с организатор ФФ Соватчии, с участието на гост изпълнители – ТА Българи, децата от българските училища „П.Хилендарски” в Лимасол, „Н.Й.Вапцаров” в Никозия, у-ще „Д-р П.Берон” и вокална група „Родна стряха” в Ларнака, Нели Милова от у-ще „Народни Будители в Паралимни, народните изпълнители Мими Николова, Бистра Долапчиева и Добрин Добрев. И веднага ще добавя, че такова масово събитие не е правено в последните четири години. Никога досега, никоя сцена в Кипър не е била пълна с толкова български участници, всички в грейнали народни носии…

ФФ Соватчии е създадена през 2015 г. от Теодоси Теодосиев, Светла Димова и Росен Георгиев. В нея влизат танцьори, музиканти и певци. Думата соватчии означава странстващи занаятчии, хора принудени да обикалят родината и съседните страни, за да изкарват прехраната си. Както много от нас днес…

Стотици сънародници и туристи се стекоха на крайбрежната улица много преди 17:00 ч. (обявения час), хвърляха по едно око на сцената, постерите, подготвящите се танцьори, загряващите музиканти… А „зад кулисите” наистина кипеше трескава работа, синхронизираше се програмата, сценария, звука и микрофоните, усмихнати танцьори потропваха, други си правеха снимки на красивата крайбрежна улица, с две думи – предконцертна треска.

Официални гости на събитието бяха Н.Пр. Христо Георгиев, посланик на РБългария в Кипър, Димитрис Христодулу, секретар на ПЕО и спонсори.

Водещите Живка Милова и Стела Георгиева умело ни поведоха през историята на българския фолклор – песни, танци, традиции.

Със сигурност няма да изброявам песните и танците, изпълнени на сцената. Виждах греещите очи на публиката, сълзите в очите, радостта, енергията, бързо потропващите нозе на танцьорите по сцената, зачервените им лица и усмивки.

Едно истинско българско събитие, съчетало в себе си висок професионализъм, много труд, желание за единение.

Случи се още нещо, в тази вечер, коленичил, Теодоси Теодосиев предложи брак на Светла Димова и закичи ръката й с годежен пръстен. Истинска изненада не само за публиката, но и за самата бъдеща невеста. Красива изненада, която няма да се повтори, защото не е в сценария и репертоара на фолклорната формация “Соватчии”.

Българските песни и танци са все още живата магия, която ни държи като народ, който напук на некадърни политици и управление е решил да оцелява. Така оцеляват и два милиона българи по света. Явно така е оцелявал народът ни и по времето на турското робство и войните…

Но стига приказки, време е да благодарим за това прекрасно преживяване.

Благодарим ви! Дълбок поклон пред малки и големи изпълнители! Искаме още много такива вечери! Общността ни имаше нужда от духовна храна и вие я раздавахте от сърце и душа! Благодарим!

Албум:

https://www.facebook.com/eva.ivanova.3551/media_set?set=a.1708629929385992.1073741863.100007170030600&type=3

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*