Противопехотна мина експлодира в Мамари

UNFICYP потвърдиха, че в понеделник, е избухнала мина извън буферната зона в района Мамари около обяд.

Експлозията е станала докато Иеронимус Иерониму е орал с трактора си земята и се е натъкнал на мината. Тракторът е сериозно повреден, но за щастие шофьорът не е бил сериозно ранен.
Фермерът е откаран до болницата, но е освободен по-късно без сериозни наранявания, а според него тракторът му е бел изхвърлен почти на пет метра от експлозията и сериозно повреден. Човекът разказа, че това е областта в непосредствена близост до минното поле край село Мамари в буферната зона, която група сапьори бяха изчистили в края на май.
мини2Мироопазващите сили обявиха миналия месец, че са изчистили минното поле и собствениците могат да се върнат да обработват земята си. Според източници, територията, където е станала експлозията в понеделник е извън зоната на ООН, и попада под юрисдикцията на кипърската турска страна.
Но фермерът твърди, че областта не е адекватно и ясно маркирана, и той не е разбрал, че е навлязъл в минното поле. Той добави, че полето е било изоставено от 1974г.и сега му е върнато, след като UNFICYP изчистват района от мини. След инцидента, други хора, които притежават земя в тази област са твърде обезпокоени как ще обработват земите си.

Според  UNFICIYP  “Инцидентът е станал в ясно обозначено минно поле разположено на север от буферната зона.  Минното поле е правилно оградено с предупредителни знаци. За щастие инцидентът не е довело до никакви жертви”, заяви говорителят на UNFICIYP Алем Сидик. Той добави, че UNFICYP ще продължи да провежда патрули, за да се гарантира безопасността и сигурността около рисковите зони в рамките на буферната зона на ООН. Командващият UNFICYP генерал-майор Кристин Лънд съобщи още през миналия месец, че ще се положат усилия да се прочисти района на север от линията.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*