Проливните дъждове в Кипър напълниха язовирите

Комитетът за водно регулиране на Кипър е доволен, след проверката през тази седмица на нивата на язовирите. През януари те са се покачили до три пъти в сравнение със статистиката от същото време на миналата година.

Най-големият воден резервоар на острова, язовира Кури, е напълнен до своя максимален капацитет от 115 милиона кубически метра, според заместник-директора на Комитета по водите на Кипър Андреас Маноли.

Резервите са достигнали 20% от 1 януари, а през следващите 2 седмици са нараснали до 27%, което означава 27254000 т. Новините за нивата на язовирите са били посрещнати от властите във Фамагуста с облекчение, защото именно окръг Фамагуста се захранва от язовира Кури чрез южния канал.

“Времето в момента е добро и ние сме оптимисти,че ситуацията ще се подобри значително”, каза Маноли. “Миналата година валежите достигнаха пика си рано и започнаха да спадат през януари, но тази година виждаме точно обратното”. В момента язовирите са запълнени на 36,5%, в сравнение с пика на 53% през миналата година. Маноли добави, че има достатъчно време, за да се  “компенсира разликата”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*