Продължава фурорът с кредитите на политици

Няколко народни представители, чиито имена изтекоха в списък на необслужваните кредити в Банката на Кипър, който управителят на Централната банка Христала Йоргаджи показа, се втурнаха днес да изясняват текущото си състояние.

Сред тях са лидерите на две от най-големите партии на острова – опозиционната АКЕЛ и управляващата ДИСИ – както и първостепенни длъжностни лица, които твърдят, че кредитите са били за нуждите на партията, а не за лични нужди. И не им е било предоставено преференциално третиране, казаха те.

В скандалния списък се съдържа информация за 29 членове на парламента, като най-висок процент на необслужваните заеми – около 27 милиона евро – е на името на един депутат, който е и строителен педприемач.

Стелиос Килиарис – изпълнителен директор на Централната банка, се оттегли в четвъртък, след като обвини Йоргаджи в изнудване – пръв посочи, че списъкът ще предизвика политическа буря.

В същото време, председателят на парламента Янакис Омиру заяви, че ще поиска всички депутати да подадат декларации за своите заеми.

Има регламент в правилника, който предвижда, че в случай на евентуален личен конфликт на интереси, той трябва да се заяви пред парламента.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*