Президентът Никос Анастасиадис обвинява ЕС в двойни стандарти по отношение на програмата за златна виза

Европейската комисия днес се очаква да призове държавите – членки на ЕС, да засилят проверките на богати инвеститори, кандидатстващи за т.нар. златни визи, и да предупреди, че тези схеми са отворили блока за пране на пари, организирана престъпност и корупция, пише “Файненшъл таймс”. Брюксел ще отправи първите си препоръки към държавите как да защитят от злоупотреби схемите за “инвестиции срещу статут”, в рамките на които правителствата предлагат право на пребиваване или гражданство в замяна на инвестиции.

Предупреждението ще се съдържа в доклад, в който еврокомисията прави анализ на програмите за продажба на гражданство в Малта, Кипър и България. Те позволяват на богати хора да купуват европейски паспорти, които им носят облаги като свободно придвижване в блока.

Във вторник агенция “Ройтерс” съобщи, че в черновата на доклада са отправени остри критики към трите страни.

Тази сутрин президентът Никос Анастасиадис обвини ЕС в двойни стандарти, като се опитваше да защити правителствената програма за гражданство по инвестиции, която беше критикувана от Европейската комисия.

“В някакъв момент тези двойни стандарти трябва да свършат”, каза той, като предполага, че целта и конкуренцията са причините, поради които Кипър е бил откроен.

Той каза, че Кипър е отпуснал едва 0,3% от предоставените от ЕС граждани и е имал най-строги критерии.

В доклада, който се очаква днес/сряда, Европейската комисия ще предупреди, че схемите в държавите от ЕС да продават гражданство или пребиваване на заможни лица биха могли да помогнат на чуждестранни организирани престъпни групи да проникнат в блока и да увеличат риска от пране на пари, корупция и укриване на данъци.

Въпреки, че лицата, които купуват гражданство и пребиваване в държави-членки на ЕС, могат да го направят по основателни причини, комисията заяви, че схемите представляват „риск от проникване на организирани престъпни групи извън ЕС в икономиката, пране на пари, корупция и укриване на данъци“.

Малта, Кипър и България са единствените членове на 28-членния ЕС, които управляват схеми за продажба на гражданство, а двадесет държави, включително и тези трите, продават разрешения за пребиваване.

В трите държави богатите чужденци могат да купуват паспорти, които им дават безпрепятствен достъп до повечето страни от ЕС, за инвестиции в размер между 1 и 2 млн. Евро.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*