Президентът на Република Кипър прие акредитивните писма на посланика на България

Президентът на Република Кипър г-н Никос Христодулидис прие акредитивните писма на посланика на Република България в Кипър г-н Недялчо Димитров Данчев по време на официална церемония, състояла се в Президентския дворец във вторник, 11 април 2023 г.

При връчването на акредитивните си писма г-н Данчев, каза:

„Ваше Превъзходителство/г-н Президент,

Позволете ми да връча акредитивните писма, с които Н. Пр. Президентът на Република България г-н Румен Радев ме назначава за следващия извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Кипър.

Имам приятната задача да предам най-сърдечни поздрави и най-добри пожелания на президента на Република България г-н Румен Радев, с когото се срещнахте по време на посещението си в моята страна през 2020 г., на министър-председателя г-н Гълъб Донев и на Българското правителство и народ към Вас, към членовете на правителството на Република Кипър и към народа на Кипър за прогрес, просперитет и успехи.

Двустранните отношения между нашите страни са отлични, нямаме нерешени въпроси, политическият ни диалог е активен и ползотворен. Вярвам, че в много близко бъдеще ще имаме възможност да проведем нови срещи на високо ниво с цел по-нататъшно укрепване и задълбочаване на нашето сътрудничество. Убеден съм, че преките контакти между българските и кипърските държавни служби могат да доведат до конкретни положителни резултати.

Солидна основа за нашето взаимодействие е членството на двете страни в Европейския съюз.

България е благодарна за солидарността на Република Кипър с българските приоритети в рамките на европейските политики – присъединяването ни към Шенгенското пространство и еврозоната, кохезионната и миграционната политика. Не сме забравили, че Република Кипър беше сред първите държави, които ратифицираха Споразумението за присъединяването ни към Европейския съюз и отвориха пазара на труда си за български работници.

Принципно, когато говорим за икономически отношения и търговски оборот, винаги отбелязваме, че все още има неизползван потенциал. Вярвам, че с общи усилия ще успеем да намерим тези допълнителни ресурси, които ще ускорят икономическото ни сътрудничество и ще увеличат максимално потенциалните възможности в областта на търговията, икономиката, туризма и транспорта.“

Приемайки акредитивните писма, президентът заяви, че с голямо удоволствие получава акредитивните писма, с които назначава г-н Данчев за новия посланик на Република България в Република Кипър. Отправи най-добри пожелания за назначението и успех при изпълнението на задълженията му.

„Кипър и България отбелязват тази година 63 години от установяването на дипломатически отношения. Отношенията между нашите две страни се доказаха като устойчиви през годините и стабилно се разраснаха до изключителни нива на доверие, приятелство и взаимноизгодно сътрудничество, както на ниво правителство, така и на нивото на нашите две общества.

Голямата и жизнена българска общност в Кипър представлява допълнителна връзка между нашите две страни, която несъмнено допринася за обогатяването на нашето общество.

Позволете ми да ви уверя по този повод в нашата искрена воля и желание за по-нататъшен напредък и задълбочаване на нашето сътрудничество както на двустранно ниво, така и в рамките на Европейския съюз и други международни форуми, което ни позволява да се изправим пред множеството предизвикателства на съвременната епоха.“

Екипът на българската медия в Кипър БГ Фактор, поздравява г-н Недялчо Данчев с назначаването му за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Кипър.

Пожелаваме му успешен мандат!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*