Председателят на Върховния съд определи съдебната система като да караш колело в ерата на самолетите

Председателят на Върховния съд на Кипър, Мирон Николатос предупреди депутатите, че съдебната система се нуждае от поправки. Гражданските дела се водят с години, което е недопустимо. „Това, което пречи да се раздаде справедливост са закъсненията“. Едно гражданско дело се точи пет години и още пет ако е имало жалба пред Върховния съд.

„Ние или ще извършим промени и преструктуриране, или нашата система ще се срине“, заяви Николатос. „Ако ни трябват десет години за едно дело, как да кажем след това, че системата ни е ефективна?“ Той поиска от държавата и парламента да помогне в реформиране на съдебната система и съдилищата – автоматизация на системата, преглед и осъвременяване на правилата за гражданско производство, увеличаване на броя на съдиите, създаване на Академия за обучение на съдии, както и изграждане на нова инфраструктура. Проблемите са били записани в доклад, който вече е бил представен на президента и Комисията по правни въпроси.

Съдия номер едно на острова даде пример, че правилата по гражданското производство датират от колониалните дни на острова, съдебната система използва още книжен регистратор. Изслушванията се записват ръчно и често биват прекъсвани, защото стенографите се уморяват. „Това е да караш велосипед във време, когато се използват автомобили и самолети“.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*