Преговорите се възобновяват

Двамата преговарящи Андреас Мавроянис и Йоздил Нами се срещат днес понеделник,  за първи път след срещата в Монт Пелерин.

Президентът Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ се споразумяха за възобновяване на интензивните преговори за обединението на Кипър, по време на вечеря миналата седмица.

Преговарящите заедно със Елизабет Спехар ще уточнят графика на срещите. Междувременно Еспен Барт Ейде ще бъде в Анкара в понеделник, където той трябва да се срещне с външния министър Мевлют Чавушоглу на Турция както и с други държавни служители. В интервю, публикувано в „Катимерини“ в неделя, Ейде изрази убеждението си, че двамата лидери ще се съгласят с картата на териториалните корекции, когато се срещнат в Женева на 9 януари 2017. Ако всичко мине добре, корекциите ще бъдат представени на двете страни, гарантите ще се присъединят към преговорите в Женева след 11 януари, за да обсъдят въпросите по сигурността и гаранциите.

Ейде поясни, че международната конференция в Женева ще включва петте страни – двете преговарящи и трите гаранта – Гърция, Турция и Великобритания.

Преди конференцията на петте страни, гръцкият премиер Алексис Ципрас и Реджеп Ердоган ще се срещнат на разговори.

Ейде засегна въпроса за сигурността, като каза, че чуждестранните войски ще се изтеглят от острова, ако има разрешение на кипърския въпрос, но това ще се уточнява на срещата.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*