Правителството приема новия временен пратеник на ООН

Република Кипър се съгласи да бъде назначен американката Джейн Хол Луте за временен дипломатически пратеник, за да проучи перспективите за подновяване на преговорите в Кипър, съобщиха източници от ООН.

Според кипърската информационна агенция, искането на генералния секретар към петте заинтересовани страни – кипърските гърци, кипърските турци и гарантите Гърция, Турция и Обединеното кралство – беше изпратено във вторник вечерта, но все още не са получени всички отговори. Кипърските турци също са приели назначаването на Луте.

Бившият служител на ООН в САЩ ще бъде назначен за временен пратеник на Гутериш.

Кабинетът на генералния секретар обаче отново подчерта, че понастоящем няма планове за назначаване на пълноправен специален съветник на генералния секретар. Последният специален съветник беше норвежкият дипломат Еспен Барт Ейде.

Ако ООН реши, че разговорите могат да продължат, тогава Антонио Гутериш ще назначи специален съветник, който да улесни преговорите.

Стъпката за назначаване на пратеник идва след като турският кипърски лидер Мустафа Акънджъ заяви в понеделник, че е готов да приеме рамката на Гутериш, и призова президента Анастасиадис да направи същото.

Анастасиадис приветства изявлението като положително, но поиска пояснения, особено от Турция по въпросите на сигурността и гаранциите.

Джейн Хол Луте е заемала различни позиции в ООН и е заместник-секретар на САЩ за вътрешната сигурност от 2009 г. до 2013 г. През февруари 2016 г. е назначена от ООН за специален координатор за подобряване на реакцията на ООН срещу сексуалната експлоатация и злоупотреба.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*