Положителна среща полага основите на мира

Среща между двaмата преговарящи в петък продължи седем час и резултатите от нея бяха счетени за положителни.

Кипърският гръцки преговарящ Андреас Мавроянис и кипърският му турски колега Йоздил Нами се срещнаха, за да подготвят почвата за преговори в четвъртък между лидерите на двете общности на разделения остров.

Двамата преговарящи ще се срещнат отново в понеделник, докато президентът Никос Анастасиадис и кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ ще отидат заедно до центъра на стария град на Никозия днес сутринта.

Според официално съобщение от петък президентът на Кипър Никос Анастасиадис и новоизбраният лидер на кипърските турци Мустафа Акънджъ ще имат среща “със социален характер”. “Те ще направят разходка в стария град на Никозия в 11 сутринта,” се казва в съобщението.

Анастасиадис ще бъде придружен от говорителя на правителството Никос Христодулидис,  кметът на Никозия Константинос Йоркаджис и кипърския гърци преговарящ Андреас Мавроянис. Срещата е част от мерките за изграждане на доверие, насочени към сближени на двете отчуждени общности .

“Преобладаващият климат на масата за преговори е положителен и окуражаващ, но пътят към съществени резултати все още е дълъг”, каза служител, близък до преговорите за пресата.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*