Подготвен е законопроект за създаване на „адвокат на пациента“

Подготвено е законодателство за създаването на „адвокат на пациента“, като се очаква законопроектът да бъде внесен в парламента в близко бъдеще.

Законопроектът е един от двата, които трябва да бъдат внесени в парламента от здравното министерство през следващите седмици, като другият предвижда прекратяване на задълженията на комисаря по надзора на Gesy и прехвърляне на тези отговорности на министерството.

 

Институцията на комисаря по надзора на Gesy няма да бъде премахната, а по-скоро нейните отговорности ще бъдат прехвърлени към отделен отдел със собствен ръководител в рамките на здравното министерство.

Отговорностите на комисаря по отношение на проблемите и оплакванията на пациентите ще бъдат прехвърлени на адвоката на пациентите.

Законопроектът спечели подкрепата на федерацията на асоциациите на кипърските пациенти (Osak), като секретарят на федерацията Мариос Хараламбидес каза, че здравният сектор „най-накрая трябва да бъде помирен и реформата най-накрая трябва да бъде водена в правилната посока“.

Защитникът ще има задължението да подкрепя и да се застъпва в полза на пациентите и да популяризира техните права, когато е необходимо.

Идеята за създаване на адвокат на пациентите беше издигната за първи път през 2021 г., когато тогавашният министър на здравеопазването Михалис Хаджипантела обяви намерението си да назначи „комисар по правата на пациентите “.