Планът за евакуация “ESTIA” е активиран, Кипър съобщава на чуждестранни дипломати

Това обяснява присъствието на чужди кораби в акваторията на Кипър, съобщава CNA.

 

Министерството на външните работи каза в събота, че е информирало всички дипломатически мисии в Кипър, че планът „Estia“ за репатриране на граждани на трети страни е активиран и страната е готова да помогне, ако има искания за напускане на Близкия изток през острова.

В изявлението си министерството каза, че е информирало дипломатите за плана в петък, поради продължаващата ситуация в Близкия изток.

В петък вечерта правителственият говорител Константинос Летимбиотис каза, че неотдавнашното движение на кораби и самолети в Кипър е част от хуманитарната роля на острова в светлината на повишеното напрежение в региона.

Повишената активност, наблюдавана през последните дни, включваща присъствието на кораби и самолети, „попада в обхвата на хуманитарните отговорности на Кипър“.

„Това обяснява сегашното ниво на активност на острова“, каза той, фокусирайки се върху хуманитарния план за Естия, а не върху страховете от ескалиращо военно присъствие на острова.

Протест се проведе в петък вечерта, след като американски десантни кораби – USS Wasp на американския флот – акостираха в Лимасол, като опозицията Акел критикува правителството за съгласието на присъствието на кораба, твърдейки, че хвърля  Кипър в средата на вече ескалиращото напрежение .

„Цялата ни околност е заплашена от експлозия с невъобразими и драматични последици. На този фон продължаващото натрупване на американски военни сили на нашия остров, както вътре, така и извън британските бази, засилва нашите рискове и опасения“, предупреди Акел.

В  изявление, министерството на отбраната каза, че засилената активност от „ силите на приятелски страни “, наблюдавана напоследък в Кипър, засяга изключително хуманитарната роля на страната.

Това е в случай, че Кипър трябва да изпълни своя план „Естия“ и евентуалната евакуация на цивилни граждани на трети страни от зони с висок риск, добави министерството.

По-рано тази седмица министерството на отбраната излезе с кратко изявление, че  кипърските и американските военни сили ще проведат учения  в района на полетна информация (FIR) на Никозия.

Правителствени източници поясниха, че британските бази няма да участват в това учение.

През юни  Хизбула директно заплаши Кипър, заявявайки, че ще смята страната за „част от войната“, ако продължи да позволява на Израел да използва своите летища и бази за военни учения.

По отношение на плановете на Estia заместник-говорителят на правителството Янис Антониу подчерта, че Кипър е готов.

Антониу каза  пред Ройтерс,  че близо 10 държави са отправили запитвания относно схемата, но не е имало конкретно официално искане.

Ако се осъществи план за масова евакуация, той ще бъде до голяма степен по въздух , каза той.

„Имаме капацитет, инфраструктура“, каза той.

Центърът за координация ще бъде Съвместният спасително-координационен център (JRCC) в Ларнака, който работи денонощно с основната си роля да координира, контролира и насочва операциите по търсене и спасяване.