Конституционни промени за смъртното наказание

Пленарните заседания на парламента ще се проведат в петък сутрин, съобщи председателя на парламента Деметрис Силурис.

Една от първите точки в дневния ред на новия парламент, която ще бъде обсъдена е премахването на смъртното наказание, което остава в конституцията въпреки, че Кипър го премахна със закон през 1983 г. за случаи на убийства и през 2002 г. за всички други.

Кипър е страна член от Втория факултативен протокол на Международния пакт за граждански и политически права, който предвижда пълно премахване на смъртното наказание, въпреки че регистрира резерви по отношение на премахването на екзекуцията за тежки престъпления по време на война.

Деметрис Силурис каза, че оставането на смъртното наказание в конституцията дава на някои депутати силата да гласуват отново за възстановяване на смъртното наказание и за това трябва да се премахне от конституцията. „След разговори с президента и главния прокурор и аз ще проведа разговори с министъра на правосъдието, за да променим конституцията, защото всъщност нашите закони са премахнали смъртното наказание“, каза той. Въпросът ще бъде разгледан на 9 септември на пленарна зала.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*