Петридис: политиката да се ръководи от разума вместо от популизма

Кипър има какво да направи, за да стане един истински регионален център, заяви Константинос Петридес, но предупреди, че са необходими трудни решения и стратегия, която да се ръководи от политиката, а не от популизъм.

В изказване по време на Седмия икономически конгрес в Никозия Петридис каза, че островът има разнообразни предимства, които му позволяват да не бъде монотематичен по отношение на инвестициите – той вече има стабилна икономика, ефективна правна система и привлекателен данъчен режим.

Трансформацията на страната може да бъде завършена само чрез продължаване на програмата за структурни реформи, каза Петридис. Администрацията се опита да направи своите реформи, но се срещна с пречки, поставени от профсъюзи, партии и дълбоко вкоренени частни интереси. Правителството трябва да завърши с приватизацията на някои компании и да стартира националната здравна схема.

Фактът, че няма ясно мнозинство в парламента, още повече затруднява задачата. „Реформите винаги са политически трудни“, каза Петридис. „Единствената успешна стратегия е политиката да се ръководи от разума вместо популизма, проклятие, за което страната е платила огромна цена, не само в сферата на икономиката“, каза той.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*