Очаква се режим на тока в петък

Не прекалявайте с вашите потребности от електричество в петък, тъй като тричасовото спиране на работа от служителите електроенергийната компания ще означава и спиране на извършваните услуги от 7 часа сутринта.

Спирането на тока се очаква да съвпадне с първия учебен звънец и пиковите часове на работа до 10 часа, когато предприятията са в разгара си.

Спирането на тока не може да бъде предотвратено, тъй като персонала от отделите за производството на електроенергия също ще участва в стачката. Това  е предупредителен изстрел за правителството от четирите синдиката на АИК по отношение на приватизационните планове за компанията в следващите две години, като част от спасителния пакет на острова. От понеделник служителите ще бъдат в готовност да спират тока за три часа всеки ден между седем и десет.

Като част от стачката, персоналът, работещ в отделите за спиране и повторно свързване на абонатите няма да спират електричеството на потребители, които отдавна не са плащали сметките си.

Това е добра новина за тези, които не могат да плащат все пак, но не толкова добра новина за властите и правителството. Това е ескалация на стачните действия от служители EAC, които спряха работа за един час в понеделник.

Андреас Паноркос, шеф на профсъюза EPOPAI SEK каза, че компанията не може да бъде приватизирана: “Кипър е твърде малък и изолиран пазар”. Синдикатите отбелязват, че ефективната стачка е предизвикана от плановете на правителството да назначи консултанти, които да съветват как да се процедира с приватизацията на АИК.

В компанията работят две хиляди души. Първата държавна компания, която ще бъде разпродадена е телекомуникационната CYTA, като се очаква това да стане до края на годината.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*