Опасно расте броят на романтичните измами

Далеч от това да бъде феномен, романтичните измами в интернет се увеличават по целия свят. Преди шест седмици един американец предупреди Sunday Mail за евентуална романтична измама, оперираща от северната окупирана част на Кипър. Измамниците се възползват от самотата на хората и тези, които искат да намерят партньор. Някои от тях предлагат да поемат ролята на посредник в интернет. Първоначално, за да не предизвикват подозрение, те искат малка сума, предполагаемо за някои малки разходи. След това искат повече пари, като например пътни разходи на „младоженеца“ или „булката“, която никога не идва. От полицията казват, че много хора се срамуват да докладват за тези измами, защото се чувстват глупаво. Романтичните измами в САЩ в момента са най-разпространени сред интернет измамите. А и само 15% от жертвите докладват случаите на властите. Повечето измами идват от Нигерия и Гана. Още преди пет години кипърските турски вестници съобщиха, че всеки месец студенти от север изпращат половин милион долара в Нигерия чрез офиси за парични преводи като MoneyGram и Western Union.

Но не само онези, които са измамени финансово са жертви, кражбата на самоличност от интернет също расте.

През 2010 г. бизнесмен от Никозия, открива, че дами, живеещи в Швеция, САЩ и Канада, изпращат пари в Истанбул на някой, който твърди, че е той.

Жена от Канада го информира, че някой е използвал негови снимки в сайт за запознанства, за да привлече жени в „онлайн“ връзка и след това да ги измами за пари.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*