ООН разглежда случай с придобитото кипърско гражданство от служител от UNFICYP

Организацията на обединените нации разглежда случая, в който високопоставен служител на UNFICYP в Кипър е получил кипърско гражданство, което е в нарушение на Споразумението за статута на силите.

Главният финансов директор на UNFICYP Хюсеин Муса е придобил кипърско гражданство в края на миналата година.

Миналата седмица, ръководителят на UNFICYP, Елизабет Спехар е била призована от кипърските турски официални лица по този повод.

“Аз не познавам лично съответното лице, но знам, че UNFICYP е разбрал за случая и компетентната служба на ООН разглежда случая и ще го сравни с приложимите правила на ООН“, заяви говорител на генералния секретар на Стефани Дужарик.

Когато въпросът се появи миналата седмица, министърът на вътрешните работи Сократис Хасикос потвърди, че гражданството е било дадено на въпросното длъжностно лице. Преди да стане публично, делото е докладвано на главния одитор. Според жалбата, на Муса, който е работил за UNFICYP от 2002 г. насам, е предоставено гражданство в нарушение на правилата на ООН, които изключват това.

В споразумението за статута на UNFICYP в Кипър се посочва, че членовете са освободени от паспортни и визови разпоредби и имиграционен контрол и ограничения при влизане и напускане на острова. „Те са освободени от всякакви разпоредби, уреждащи пребиваването на чужденците в Кипър, включително регистрация, но не и придобиване на право на постоянно пребиваване или местоживеене в Кипър“.

Подобни правила се прилагат и за персонала на посолствата в Кипър.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*