Община Пила пред финансов колапс

Общинският съвет на село Пила съобщи, че е на ръба на финансов колапс, защото не може да покрива вече разходите за комунални услуги, за които кипърски турци не се таксуват.

Според дългогодишната държавна политика, кипърските турски от  смесеното село Пила, разположено в буферната зона, не се таксуват за ток, вода или събиране на боклука. Това означава, че данъците за покриване на разходите, се събират изключително от кипърските гръцки жители, което води до ужасно високи разходи за тях. Поради финансовата криза, правителството през последните години намалява и годишната субсидия, предоставена на общинския съвет там. От там съобщават, че разходите за водоснабдяване за една година възлизат на 200 000 евро, а субсидията е 100 000 евро. Приходите от данъци, наложени на кипърските гръцки жители не са достатъчни, за да съберат 100 000 евро. Общинският съвет е натрупал дефицит през годините и е задлъжнял на банките, което означава, наред с други неща, че няма средства за извършване на работите по инфраструктурата.

Кипърските турци с бизнес в този район не плащат сметки за вода и ток и напрежението расте поради нелоялна търговска конкуренция, съобщава лидера на общността. Той призова правителството да помогне на общината за разрешаване на този проблем, имайки предвид, че държавата е тази, която реши да се осигурят безплатни комунални услуги за кипърски турци от Пила.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*