Общественият транспорт в Кипър под лупата на генералния одитор

Има ли конфликт на интереси и непрозрачност в субсидиите за обществения транспорт

Министерството на комуникациите твърди в изявление от вчера, че публичните транспортни дружества не нарушават законодателството на държавни субсидии.

От кипърската федерация за туристически автобуси обаче твърдят обратното, че „компаниите за обществен транспорт са прахосване на публични средства чрез процедури, които не са прозрачни”. Януари месец Федерацията изпрати писмо с това твърдение до генералния одитор Одисеас Михаелидес.

От министерството обаче настояват, че проверките до момента не показват данни за извършени нарушения и ако има такива случаи, незабавно ще бъдат взети необходимите мерки.

От федерацията предполагат, че акционерите в автобусните фирми са имали конфликт на интереси и че мениджърите в 2тези фирми са получавали огромни грабителски заплати, платени разбира се от субсидиите. Искат от правителството да проведе разследване и уверение, че държавни пари не отиват в джоба на акционерите. Призоваха към по-голяма прозрачност към избора на автобусните превозвачи или фирми за поддръжка, а също и механизми за контрол, които трябва да бъдат въведени от министерството с оглед избягване на злоупотреби и облагодетелстване на определени фирми и лица.

Кризата в Кипър започна да пълни автобусите на градския и междуградски транспорт и ако до преди година-две градския транспорт работеше на загуба и зависеше само от държавните субсидии, не е изключено в следващите години да се превърне в печеливш бизнес.

3-май-reklama-Savas-малка

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*