Обединение или две федерации?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Турско-кипърската администрация предпочита компенсации или обмен на бежанци по родните им места, а не завръщане на кипърци, откъдето ги е прокудила войната през 74-та

Със заглавие „100 хиляди бежанци не могат да се завърнат на север“, вестник „Киприс“ на първата си страница  пише, че турко-кипърци предпочитат завръщането на възможно най-малко кипърски бежанци по родните им места, които се намират в окупираните територии сега. И че завръщането им ще наклони везните в полза на кипърската страна. Т.нар.  „Турско-кипърска държава“ предпочита обмен или обезщетения за кипърските бежанци, които имат имоти в окупираните територии.

В статията споменават източник, който твърди, че тяхната администрация предпочита да бъдат изплатени обезщетения, отколкото толкова хора да се завърнат по родните си места. По техни сметки около 80-90% от тези бежанци вече не са между живите, така че в момента се говори за техните наследници, които се предполага, че ще предпочетат обезщетение, а не завръщане.

В материала е посочено, че Република Кипър иска правото на завръщане на 100 хиляди бежанци на север, основно от районите на Кериния и Карпасия.

по материал на CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*