Няма споразумение между правителството и синдикатите за CYTA

Правителството и работниците на CYTA не успяха да се споразумеят след срещата с министъра на финансите в понеделник.

Въпреки че синдикатите са против решението на правителството да национализира компанията, законопроекта на правителството, позволяващ създаването на ново държавно предприятие, което да поеме дейността и персонала на дружеството, вече е внесен в парламента.
Новата структура ще работи по частното право, което означава, че правителството ще има възможност да продаде дялове на частни инвеститори. Харис Георгиадис е отхвърлил искането на работниците за колективни трудови договори.
Не е ясно дали правителството ще приеме другите искания, които включват и опция за прехвърляне на държавна служба, а не да бъдат командировани.
Синдикатите призоваха министъра да преосмисли решението за приватизация на дружеството и заедно да преосмислят нови възможности. Условието на международните кредитори на Кипър за получаване на 400 млн. от спасителния заем е приватизацията на CYTA. Синдикатите предупредиха, че ще предприемат мерки, включително и стачни действия, ако правителството предприеме приватизационния план.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*