Нов план за старото летище?

Операторът на летищата “Хермес” провежда проучване за това как може да се използва старото летище в Ларнака, останало без работа за последните шест години, казаха представители на компанията пред парламента в четвъртък.

Проучването се очаква да бъде завършено и резултатите обявени към края на юли, казаха депутати от парламентарната комисия по комуникациите. Съгласно договора си с правителството, “Хермес” има права над старото летище до 2031 година.

През 2012 година “Хермес” и частна китайска фирма Far Eastern Phoenix (FEP) сключиха сделка за района, която трябваше да донесе 600 милиона евро на Кипър.

Инвестицията предвиждаше развитие на старото летище в голям търговски шоурум и митнически складове за китайски стоки, както и малък конферентеа център.

Съгласно  сделката FEP ще поеме управлението на летището за оставащата част от срока на договора за концесия между Кипър и “Хермес” – 19 години.

Китайската компания е поискала по-дълъг срок на лизинг – 50 години, което повдига правни въпроси дали държавата може да предложи на китайската фирма с още 31 години, без тръжна процедура.

Сделката беше допълнително усложнена, когато стана ясно, че съпругата на тогавашния директор на дипломатическия кабинет на президента, Мариос Йеронимидис, е била директор на FEP, когато е направено предложението за летището през 2012 г., и е свалена от длъжност през март 2012 г., по времето, когато временното споразумение между FEP и правителството е било подписано.

Но от януари 2013 г., сделката просто потъва безславно и е забравена в последвалата финансова криза през март същата година.

Някои депутати на заседанието в четвъртък бяха песимистични, че инвеститорите ще поемат такава краткосрочна перспектива – 16 години – още по-кратко, отколкото беше, когато са водени разговорите с FEP.

“Първият опит е бил неуспешен и опитът показва, че трябва да има сериозно изследване, проучване на възможностите за експлоатация и комерсиална употреба, които това място може да има”, заяви заместник-председателят на ДИСИ Захария Захариу.

Депутатът от АКЕЛ Христакис Цовани каза също, че всеки помни “войната” за старото летище, което се разрази миналия път и предложи да се следва по-мъдър и по-целенасочен начин на действие този път.

“Вече се забавихме твърде дълго”, добави той.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*