Новото „правителство” е представено на Акънджъ

Новият коалиционен кабинет на северната окупирана част бе представен на кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ. Той включва Партията за националното единство и Сердар Денкташ  от Демократическата партия. Партията за националното единство ще има осем члена на Съвета на министрите, а  лидера на партията Хюсеин Йозгюргюн е определен като министър-председател. Демократическата партия ще има трима представители, а  лидера на партията Денкташ встъпва в длъжността на вицепремиер и финансов министър.

Йозгюргюн съобщи, че новият кабинет ще подкрепя Акънджъ в преговорите за обединението на острова.

Кипърският турски лидер припомни, че сега е период, който е много важен за преговорите и новото правителство трябва да работи за това.

Лидерът на Партията за националното единство, Йозгюргюн, получи мандат за ново правителство от Акънджъ, след като партията напусна коалицията си с Републиканската турска партия, довело да срив на правителството. Икономическият протокол с Турция за 2016-2018г. стана основната причина за разрива между Партията за националното единство и Републиканската турска партия, които смятат, че Турция се опитва да затегне хватката си над северната част. Партията за национално единство и Демократическата партия изглежда са по-склонни да се подпише икономическото споразумение с Турция.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*