Нови арести заради пиратска телевизия

Male hand using Tv remote control

Предполагаемият „мозък” е грък, незаконни сървъри и в България

Предполагаемият ръководител зад незаконната стрийминг мрежа “Dreambox”, който властите провалиха миналата седмица, е гръцки гражданин.

Според ежедневника Филелеферос, човекът, заподозрян като ръководител, е 47-годишен мъж от Гърция, арестуван миналата седмица в България. Той  е собственик на компания, предоставяща интернет услуги, базирана в Петрич, югозападна България.

Българските власти откриха доказателства за фирмените сървъри на заподозрения, които според тях са “мозъкът” на незаконната верига, пише в-к  Филелеферос.

Като цяло, българските власти са заловили 140 сървъра, 60 от които са в седалището на компанията и в четири други заведения в София, отдадени под наем на трима гръцки граждани.

Кипърските власти миналата седмица нахлуха в няколко офиса и арестуваха четирима мъже, за които се предполага, че са замесени в пръстен, който е домакин на мащабен стрийминг на IPTV в Кипър, Гърция, България и Холандия.

Групата твърди, че е изградила значителна техническа мрежа от сървъри за излъчване на повече от 1000 кабелни канала – включително Nova, Sky Cinema и Sky Sports – на повече от половин милион абонати в Европа.

Нелегалната мрежа бе открита от „Нова Гърция” и по-късно потвърдена от „Cyta” като пиратска мрежа, съществуваща във всичките четири държави.

В Кипър трима мъже на възраст 53, 44 и 43 – двама жители на Лимасол и един от Ларнака – бяха задържани след девет полицейски акции миналия вторник в три области в Кипър.Четвърти заподозрян, 42-годишен, беше арестуван миналия петък в Ларнака във връзка със същия случай, но по-късно бе освободен, без да бъде обвинен в момента до приключване на полицейските разследвания.

Девет заподозрени също са арестувани в Холандия.

Операцията за разкриване на пръстена беше със съдействие на кипърската полиция, отдела за киберпрестъпления на гръцката полиция, холандската служба за финансова информация и разследване (FIOD), звеното за киберпрестъпления на българската полиция и Европол, както и членовете на аудио алианс за борба с пиратството (AAPA).

Според Филелефтерос, българските и нидерландските власти наблюдават обектите, в които се намират сървърите месеци наред, а за успеха на операцията допринасят кипърските експерти за цифрова сигурност.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*