Нова категоризация на страните влиза в сила от 27 май в Кипър

Министерството на здравеопазването определи новата категоризация на страните, започва да действа от 27 май.

Четири държави са променили категорията си. Малта от оранжево се премества в зелената група, Румъния и САЩ се изкачиха от червено до оранжево, Тайланд вече е в червена категория.

Зелена категория

Държави от ЕС: Малта.

Страни от Шенген: Исландия.

Трети държави: Австралия, Израел, Нова Зеландия, Саудитска Арабия, Сингапур, Южна Корея.

Не се изисква тест или самоизолация от пътниците, пристигащи от тези страни.

**

Оранжева категория

Държави от ЕС : Ирландия, Португалия, Румъния, Финландия.

Шенгенски държави : Норвегия.

Трети държави : Китай (включително Хонконг и Макао), Великобритания, САЩ.

Пътниците от тези страни трябва да имат PCR тест, валиден 72 часа преди заминаване и да носят със себе си отрицателен сертификат.

Тест при пристигането си в Кипър могат да направят следните категории пътници:

– кипърски граждани и членове на техните семейства;

– жители на страната;

– дипломатически служители;

– жители на страни, в които не се извършва PCR тестване.

В този случай те заплащат теста сами. След като бъдат тествани, трябва да преминат в самоизолация, докато се получи резултат.

**

Червена категория

Държави от ЕС : Австрия, Белгия, България, Унгария, Германия, Гърция, Дания, Испания, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Полша, Словакия, Словения, Франция, Хърватия, Чехия, Швеция, Естония.

Малки държави : Андора, Ватикан, Монако, Сан Марино.

Страни от Шенген : Лихтенщайн, Швейцария.

Трети държави : Армения, Бахрейн, Беларус, Грузия, Египет, Йордания, Катар, Ливан, ОАЕ, Русия, Руанда, Сърбия, Тайланд, Украйна.

Пътниците от тези страни трябва да представят отрицателен резултат от теста при отпътуване, валиден за 72 часа, и да бъдат тествани за своя сметка при пристигане в Кипър, а след това да преминат към самоизолация, докато получат резултата от теста.

Гражданите и жителите на Кипър, както и представители на дипломатическия корпус, могат да направят тест само при пристигането си в Кипър, но в този случай те трябва да останат в самоизолация в продължение на три дни, след което могат да направят отново PCR тест. Ако резултатът е отрицателен, той трябва да бъде изпратен на monada@mphs.moh.gov.cy , след което самоизолацията може да бъде завършена.

**

Категория сиво

Всички останали държави по света.

Пътниците от тези страни могат да влязат в Кипър ако са:

– граждани на Република Кипър и членове на техните семейства;

– граждани на ЕС или ЕИП;

– законно пребиваващи в Република Кипър;

– служители на дипломатически мисии;

– лица, получили специално разрешение от правителството.

Те трябва да направят PCR тест максимум 72 часа преди отпътуване за Кипър. Всички представители на горните категории, с изключение на гражданите на ЕС и ЕИП, могат да вземат теста за своя сметка на острова. Пристигайки в Кипър, те трябва да преминат в самоизолация за 7 дни (след което тестът се прави отново) или 14 дни (и да останат в самоизолация без тест, при условие че нямат симптоми).

Всички пристигащи на острова трябва да попълнят Кипърската летателна карта един ден преди заминаването.

**

Ако туристът, независимо от гражданството и страната на отпътуване, може да представи удостоверение за ваксинация, издадено от една от изброените по-долу държави, тогава той не е длъжен да се подлага на тестове на летището и да остане в самоизолация.

Уточнява се, че е необходимо да се ваксинират и двете дози на една от ваксините, сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата (Pfizer / BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson), и двете дози ваксина Sputnik-V или двете дози от Sinopharm ваксина. Ако сте ваксинирани с една доза от Johnson & Johnson, е необходимо да са изминали 14 дни от инжектирането.

Сертификатът за ваксинация трябва да бъде издаден в ЕС, ЕИП, Швейцария, Израел, Великобритания, Русия, ОАЕ, Саудитска Арабия, Украйна, Йордания, Ливан, Египет, Беларус, Сърбия, Катар, Бахрейн, САЩ, Армения, Грузия, Канада или Кувейт … Всички пътуващи, независимо от наличността на ваксинацията, трябва да попълнят CyprusFlightPass в рамките на 24 часа преди заминаването.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*