Никозия получава своите нови мини бусове

Община Никозия днес обяви пристигането на 13 нови мини бусове, насочени към подобряване на достъпността до историческия център с по-модерен и ефективен обществен транспорт.

Автобусите ще свързват старата част на столицата с основните на градския център, разположен извън стените на Никозия.

Стартирането на мини автобусите попада в разпоредбите на градския транспорт на Никозия и услугата, която предлагат, ще бъде в допълнение към обществената транспортна система на града.

Автобусите са екологично чисти, малки и гъвкави  и ще се движат без проблеми в оградения град.

Те са климатизирани и имат необходимата инфраструктура за транспортиране на хора с двигателни проблеми, казват от  общината. Капацитетът на всеки автобус е 22 места и има възможност за родители с детски колички и инвалидни колички, като монтираната рампа ще позволява лесното им качване.

Пътниците ще бъдат информирани за следващата спирка чрез инсталираните LCD екрани.

Автобусите се очаква да започнат да се движат в началото на новата година, а маршрутите ще бъдат обявени на по-късен етап, казват от общината. Стойността на мини автобусите е 1,1 млн.евро и проектът е съфинансиран от Община Никозия и програмата на правителството за съживяване на областите в зелената линия.  Целта е да се съживи историческия център, чрез насърчаване на достъпността чрез устойчиви транспортни средства и постепенното използването на лични автомобили да намалее.

Крайната цел е по-лесно придвижване в историческата част на града, тъй като новите обществени автобуси са прекалено големи и трудно се придвижват по тесните улички в стария град.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*