Ние ли плащаме тока на кипърските турци в Пила

Електроенергийният орган на Кипър (AIK) започна разследване на незаконно прокарване на електрически кабели за търговски обект в Пила, съобщиха от АИК.

Според доклад, обектът е на кипърски турци от Пила и служител на енергийната компанията е прокарал кабели, за да ги снабди с електричество.
Представител на АИК, придружен от кола на ООН, е пристигнала на мястото. Постройката е предназначена да работи като казино.

Photo © Reportages (Serge Pagano) le 19/02/02 - Chypre - Pyla - Pyla bourgade traversŽ par la zone tampon est l'unique village du pays o les communautŽs grecques et turques continuent de coexister. Les deux cafŽs turc et grec sur la place de la commune. Cette zone est sous contr™le de l'ONU.

Предоставянето на електроенергия безплатно на общността на кипърските турци в Пила е болезнена тема в продължение на няколко години. От 1964г., следвайки междуобщностните размирици, тогавашното правителство решава по политически причини да се доставя безплатно електричество за общността на кипърските турци в Пила и тази практика продължава след нахлуването през 1974г. до днес. Безплатният ток кара предприемачи да започнат бизнес като се възползват от тази ситуация. Сред тях има казина, заведения, според данни около 300 са заведенията, собственост на кипърските турци в Пила и те средно консумират годишно повече от три пъти повече електроенергията, отколкото 620-те кипърски обекта консумират. От АИК споделиха, че не могат да прекъснат връзката, не само защото месните реагират много остро и агресивно, но и това е политически въпрос.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*