Непълнолетни бежанци протестираха на Финикудес и изправиха на нокти полицията

Вчера властите обявиха тревога, след като 17 младежи от приемателен център за непълнолетни бежанци в Арадипу, Ларнака малко преди 17:00 напуснаха групово центъра. Всички непълнолетни са от Сомалия. Малко по-късно групата е засечена на Финикудес.

Лицата в приемния център са на свободен режим, могат да идват и си отиват, но полицията обяви тревога при такова масово организирано напускане. Малко по-късно полицията установява, че непълнолетните бежанци организират протест с цел да привлекат вниманието на властите и обществеността и да обявят своите искания.

Около 20:00 часа двама от 17-те са били убедени да се върнат в центъра, а останалите продължили дискусията с полицията с искане за хуманно отношение и бърза обработка на техните документи.

Според държавното радио и телевизия, младежите се оплакват за закъснения при обработването на техните заявления за статут на политически бежанци, които искат да отидат в Швеция.

Емиграционните служби ги приемат като непридружени непълнолетни лица на възраст под 18 години или изоставени, след като са влезли на територията на страната.

Според данни на ЕС, миналата година в Кипър са пристигнали общо 105 непълнолетни без придружители, като 62 на сто от тях са мъже и 7 на сто под 14-годишна възраст, което съответства на 19,8 на сто от общия размер на заявленията за предоставяне на убежище, обработени през 2015 г. От 105 момчета и момичета, 45 са от Сомалия, 25 от Сирия, и 20 от палестинските територии.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*