Необходима е драстична реформа на публичния сектор

Парламентът трябва спешно да одобри цялото законодателство, необходимо за драстична реформа на публичния сектор, което да засили и стимулира частните инвестиции, съобщи ръководител на Кипърската камара на търговията и промишлеността (KEVE) Фидий Пилидес. Той добави, че държавния сектор не е, нито пък трябва да бъде, конкурент на частния сектор, като се аргументира, че държавният трябва да подкрепя и подпомага частната инициатива, което ще доведе до повече инвестиции и по- бърз икономическия растеж.

„Процедурите трябва да бъдат опростени, така че бюрократичния кошмар да бъде намален”, каза той. „Много пъти, планирани от предприемачите проекти са задържани от държавни отдели за лицензиране”.
Той даде пример с Телекомуникационната компания на Кипър(CYTA), където все още няма решение за приватизацията й, а парламентът ще се разпусне преди парламентарните избори през май. Така Кипър няма да получи 230млн евро от програмата за икономическо развитие.
Пилидес призна, че всички страни са в полза на модернизирането на публичния сектор, но в повечето случай това е само на думи. На практика, когато се стигне до приемане на различни закони в парламента настъпва хаос.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*