Необвързваща резолюция призовава за възстановяването на депозитите в Laiki

Предложение за резолюция, внесено от Парламента в полза на пълно възстановяване на конфискуваните депозити на вече несъществуващата Laiki Bank беше обсъдено при закрити врати в понеделник от Министерството на Финансите.

Части от Laiki Bank, включително гарантираните депозити до € 100 000, са прехвърлени в Bank of Cyprus след решението от март 2013 година на  Еврогрупата . Според предложението, внесено съвместно от социалистите от ЕДЕК и Зелената партия, Камарата на представителите призовава правителството незабавно да следва точно предишните си обещания и да приложат  план за гарантиране на пълното възстановяване на засегнатите вложителите в рамките на определения срок. След закритото заседание на комисията, председателя Никола Пападопулос заяви, че революцията ще бъде приета на пленум в четвъртък, така че всички страни могат да предложат своите виждания.

Ръководителят на Зелената партия Йоргос Пердикис  приветства факта, че по-голямата част от членовете на комитета са разгледали резолюцията в положителна светлина.
Тези резолюции не са правно приложими и са повече формални инструменти за прилагане на политически натиск върху изпълнителната власт. Тази резолюция призовава правителството да намери справедливи и практични начини, за да се компенсират вложителите, които са видели своите спестявания как изчезват за една нощ “, каза той. Една категория от вложителите – предимно чужди граждани, каза Пердикис са били обезщетени, като са получили кипърско гражданство. Но признава, че “не можем да дадем на турци гражданство” и заяви, че правителството може да пожелае да предложи други видове права за изплащане на пострадалите вложители, които да съответстват пропорционално на икономическите им загуби.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*