Насилието в Кипър на расова основа расте

Кипър е изправен пред проблема с нарастващото насилие на расова основа, престъпления от омраза, насочени срещу имигрантите и бежанците, както и към кипърските турци и роми, според становище на консултативния комитет на Съвета на Европа от Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, публикувани в понеделник. Комитетът изрази загриженост от съпътстващите доклади, че повечето жертви на престъпленията на расова основа се колебаят да се обърнат към полицията, защото нямат доверие, че полицаите ще разследват случая правилно, или се страхуват, че такова участие би могло да изостри положението им.

Становището, публикувано в понеделник съобщава за повтарящи се случаи на прекомерна употреба на сила от страна на полицията, предполагаемо расово профилиране, или случаи, в които полицията не успя да се намеси по подходящ начин.
Консултативният комитет призова Кипър да провежда по-целенасочено обучение за нормите за правата на човека и антидискриминационните стандарти на полицията и да се гарантира, че всички случаи на неправомерно поведение на полицията са адекватно и своевременно проследявани.

Комитетът признава, че кипърското общество все още се възстановява от икономическата криза и последвалите бюджетни съкращения, но даде висока оценка на продължаващата подкрепа за запазването на малцинствените идентичности, предимно в сферата на образованието.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*