Министерството на образованието подкрепи Програмата за двуобщностно приятелство „Cyprus Friendship Programme”  

Програмата между двете общности за приятелство Cyprus Friendship Programme (CFP),която има за цел премахване на бариерите между кипърските гръцки и турски младежи, е била приета с радост от министерството на образованието, съобщи Сотия Адамиду координатор на програмата.

Министерството вече е изпратило съобщение до всички държавни висши училища и техникуми и ги информира за целта на програмата.
„Досега много учители от държавните училища не бяха склонни да приемат програмата, тъй като министерството не показа никаква подкрепа. Това е първият знак на подкрепа от осемте години на работа на програмата”, каза Адамиду.

Програмата е изцяло доброволческа. Всяка година, на двуобщностния събор на кипърските координатори се избира равен брой тийнейджъри от двете общности. Всеки тийнейджър след това избира друг от същия пол от другата общност, с които той или тя вярва, че могат да бъдат приятели.

Всяка година през месец юли, пет групи от по четири до седем двойки пътуват до различни места в САЩ. Там те биват приемани от семейства за един месец, като всички разходи по престоя на тийнейджърите се поемат от приемното семейство. Тази програма отдавна е приета с радост от частните училища. Тийнейджърите, които могат да кандидатстват трябва да са на възраст от 15 до 18, и поне един от родителите да е кипърец. „Въпреки, че децата трябва да говорят английски, те не трябва да бъдат от англоезичните частни училища”, обясни Адамиду. „Техният английски не е нужно да е на високо ниво, а детето да може да комуникира свободно”.

За повече информация на сайта – http://www. cyprusfriendship.org/

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*